torstai 22. lokakuuta 2009

Caracho 313 rakennus

Nyt alkaa olemaan jonkin verran osia puolivalmiina, mikään osahan ei ole valmis muotista tullessaan vaan sitten alkaa aikaavievät viimeistely, asennus ja sovitustyöt.

Aloitin rakentamisen tekemällä runkoon ja peräsimiin tulevia vanerisia pikkuosia ja peräsimien kuorien balsaytimiä. Näihin esivalmisteluihin ja kaupoissa juoksemiseen kului yllättävän paljon aikaa.

Aluksi muotit vahattiin huolellisesti, jotta laminoidut kappaleet saataisiin muoteista ehjänä irti. Seuraava työvaihe oli muottien maalaus UP-vorgelatilla. Muotit maalattiin perjantai iltana ja laminointi suoritettiin lauantain ja sunnuntain aikana.

Muotit maalattuna


Laminointi aloitettiin korkeusperäsimestä, pintalasi, hiilivahvikkeet, balsa ja sisälasi. Epoksihartsia kului erittäin vähän, ihmetyttää joidenkin ajatukset, kun haluavat hinta syistä käyttää polyesterihartsia lennokin rakentamisessa. Peräsimet säkkiin, imu päälle ja kuuden tunnin päästä reunojen leikkaus kun hartsi on vielä hieman pehmeää. Laskin, että koneen rakennuskustannuksista suurempi osa menee säkkien tiivistysnauhaan kun hartsiin.

Seuraavaksi peräsimiin hiihlisalot, tyvikaaret ja liitostappeja varten putket, liitosmössöa ja muotin puoliskot yhteen.

Peräsimet siistimistä vaille valmiit 24g kappaleSeuraavaksi laminoin kabiinin. Pintalasi, hiili, touvit ja sisälasi, kuivuminen normaalissa ilmanpaineessa


Kabiinin paino 6g

Sivuperäsimen rakenne oli hiilivahvikkeiden osalta hieman monimutkaisempi kun korkkarin, muuten menetelmät olivat samankaltaiset. Sisärakenne olikin aikaavievä ja monimutkainen, hyvä siitä kuitenkin tuli.


Sivarin paino kuvassa 57g


Nokka laminoitiin ylipainementelmällä. Aluksi pintalasi, kevlar, hiili ja touvit telattiin muotinpuoliskoihin. Muotti kiinni, sukka sisäään ja 1,5 bar ylipainetta (olisin laittanut enemmän, mutta sukka alkoi hieman vuotamaan). Vaikka laminaatti oli erittäin kuiva, muotin välistä jouksi paineen vaikutusesta ylimääräistä hartsia pois.Nokan paino 53g ennen aukkojen leikkaamista

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B
Kova oli keväinen veto - Powerful spring towing (Kuva M.Höglund)