torstai 5. tammikuuta 2012

Siivet valmiina

Nyt on siivet kalustettu ja johtosarjat viimeistelty. Takuuvarmasti joku johto on juotettu väärään paikkaan ja saan vielä repiä kutistesukat auki. Osassa Baudisin RDS-poteroista on pieni välys, mikä tuntuu hieman ohjainpinnoissa. Kokemuksesta tiedän kuinka vaikeaa on tehdä välyksetön potero, joten ei anneta tämän haitata.

Hioin etureunat vielä kevyesti kaksitonnisella paperilla ja kiillotin pois yhden muotin tekemän rypyn läheltä etureunaa. Liuottimella sai hinkata muutamat sormenjäljet, mtä oli ilmestynyt servoja liimaillessa. Lopuksi vielä vaha pintaan ja sitten saan teipata servoluukut kiinni ja laittaa siivet pusseihin odottamaan radioiden piippaamista ja kevättä.

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Cyrilin RDS-asennukset

Nyt on Cyrilin siivessä servopukit kiinni hitaalla epoksilla ja vuorokauden kevyessä puristuksessa muhineena. Karhensin aluksi 400-hiomapaperilla servopukkien ja siiven liimapinnat kevyesti, sekä pyhkäisin lopuksi rasvat pois asetonilla. Olin ennakkoon hakenut servoille toimivat kulmat ja merkannut ne siipeen, joten liimaus kävi aika nopeasti. Laippaservon RDS-tangon lisälaakerit pitää vielä tukea kunnolla kuoriin, rakentaa servoille takakiinnitys ja sitten siiven servoasennukset ovat valmiit. Mistäköhän löydän riittävän lyhyet ruuvit servojen kiinnitykseen, vai pitäisikö koittaa lyhentää servojen mukana tulleet ruuvit sopivan mittaisiksi? Vastari ja rungon akkutyöt saa odottaa, koska postissa on tulossa HoTT ja telemetriahärpäkkeet.

Laippaservo


Laipan liike


Siivekeservo

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Baudismodel Cyril

Tulevaa kautta odotellessa on aika laittaa lentokuntoon uutta kisakalustoa. Edelliset talvet ovat kuluneet koneita laminoidessa, mutta tänä talvena pääsee helpommalla. Tulevan kauden kalustonani on Baudismodelin Cyril, jonka tilasin ilman laiteasennuksia. Kone on todella siististi rakennettu ja kaikki sovitteet ovat prikulleen kohdillaan. Kun tietää kuinka suuri työ kuitukoneen rakentamisessa on, kuinka vaikeaa on saada tämänkaltaista laatua ja kuinka paljon materiaalit maksavat, niin koneen hinta alkaa tuntumaan todella kohtuulliselta. Koneen mukana tuli oikeastaan kaikki tilpehöörit mitä rakentamiseen tarvitaan ja servot oli jo aiemmin tilattu, joten kookoonpano sai alkaa.

Ennen kuin aloin käsittelemään konetta, levitin heti pintaa suojaksi vahan, jonka annoin kuivua yön yli ennen kiillotusta(Autoglym kulta/punainen 50%/50%).


Seuraava työvaihe oli rungon johdotusten niputtaminen ja vetäminen runkokaaren läpi. Juotan
myöhemmin runkoliittimet ja liiman ne kiinni runkoon.


Valitsemani runkoservot olivat pienemmät kuin servopukin valmiit paikat, joten pukki vaati hieman askartelua. AA-kokoiset kennot taitaa juuri ja juuri mahtua nokkaan yhdessä vastarin ja nokkapainon kanssa.


Kun servot oli tukevasti kiinni pukissa, liimasin servopukin 24h epoksilla paikoilleen. Rungon painoputkea en liimannut kiinni pukkiin, jotta voin myöhemmin hakea painoputkelle oikean paikan.Liimaukset saavat rauhassa kuivua vuorokauden.


Seuraavaksi viimeistelin siiven servopukit hiomapaperilla ja dremelillä, liimasin lukitteella laakerit kiinni RDS-tangon tyveen ja liimasin hitaalla epoksilla laakeripukin kiinni sevopukkiin. Lopuksi vielä liimasin RDS-tangot kasaan lukitteella, mutta jätin servon ja tangon välisen boorin vielä lukitsematta.
Jatkan rakentelua huomenna illalla. Tämä on mukavaa puuhaa kun tietää, että kone on sellainen minkä halusin.

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B
Kova oli keväinen veto - Powerful spring towing (Kuva M.Höglund)