sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Siipi kynsiä vaille valmis

Siipi odottelee enään kynsiä ja lopullista työntötankojen säätöä kerholla. Ohjainpintojen leikkaaminen onnistui kohtalaisen hyvin. Kun ohjainpinnat oli irti, oli hyvä tarkistaa apusalon liimaus ja paikata muutama kohta. Toinen siiveke tuli leikattua kärjestä irti liian läheltä siivekkeen salkoa, mutta saranointi onnistui silti hyvin.

Silikonisaranan teko oli yllättävän helppo ja nopea työvaihe, siihen nähden millaisen alkuvalmistelun työ vaati. Aika kauan sain lappuja ja siipeä hioa, ennen kuin sain ne toimimaan niin kuin pitää. En vaan vieläkään tajua täysin mistä pitää hioa ja kuinka paljon, pitää paperilla miettiä asiaa. Hyvät saranat kuitenkin tuli, herkät ja lujat.

Eilen sain hornit kiinni, tuin ne salkoon, ala- ja yläkuoreen. Laiton aika isot liimafilletit kuoriin ja salkoon, jotta voimat jakaantuisi mahdollisimman isolle alueelle. Tänään muurasin servot lopullisesti kiinni siipeen kovapuupukkien ja mikropallosellukoitumössön avulla. Servot on tuettu kuoriin ja salkoon, en säästellyt tässä vaiheessa mössöä. DS3288 servot tuntuu voimakkailta ja nopeilta, toivottavasti kestää.

tiistai 19. tammikuuta 2010

Uuuden koneen värimaailmaaja tähän ei tule tippaakaan valkoista!

maanantai 18. tammikuuta 2010

Liian kevyttä, ehkä ei

Peräsintä kaivettu taas muotista pihalle, näistä piti tulla pikkasen raskaammat ja jäykät. Väännellä en vielä uskaltanut kun oli maalikin vielä pikkasen nihkeää, mutta painosta tuli kyllä todella hyvä, viimeisteltynä ehkä 22g puolisko. Kabiinistakin tuli hyvä, seuraavaksi sivari ja nokka muottiin.

Niin, isojen poikien mukaan rakentaminen alkaa vasta sitten kun osat on lammattu. Alan uskomaan tätä, siiven saranoinitikin on todella aikaa vievä työvaihe. Taas tuli kerholla mietittyä, että onko tässä mitään järkeä. Tähän leikkiin menee kaikki vapaa-aika ja rahat, jos ostais valmiin koneen menisi vain rahat. Toisaalta rakentaminen on todella koukuttavaa, aina haluaa kevyempää, jäykempää ja pikkasen nopeampaa.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Carbonsaatana +++ syntymässä, vaikka edellinenkin vielä kesken

Kävin tänä aamuna aikaisin laminoimassa seuraavaan koneeseen korkkarin. Korkkarin sisuskalut on jo tehty pöydälle valmiiksi, joten lätkäsen puoliskot vielä tänään yhteen kunhan saan säkit purettua. Yhdessä päivässä voi siis rakentaa korkkarin, maalasin tosin muotit eilen. Korkkareista tuskin tulee mitkään superkevyet pahvit, vaan kunnon maalilla olevat jäykät hainevät. Carbonsaatana +++ tavoitepainokin on 2,15 kg, kun nyt valmistuvasta koneesta tulee ehkä alle 2 kg.

Lammasin samalla toisen kabiinin 2*G25g 0/90+C85 45/45+C25 0/90+muutama touvi, pitäisi tulla hieman jytkympi kuin edellisestä.

Eilen aloin leikkelemään ohjainpintoja siipeen, siinä on aika iso työ. Loppuviikosta yritän aloittaa saranoinnin silikonilla, sitten onkin jäljellä enään periaatteessa asennustyötä ja loppukokoonpanoa. Helmikuussako jo taivaalle, yritetään.

lauantai 9. tammikuuta 2010

Siipi muotista ulos

Tänään otettiin siipi muotista ulos ja hyvä siipi otettiinki. Hiilimäärään nähden tulee yllättävän kevyt siipi, lopullista painoa en vielä tiedä sillä takareuna on leikkaamatta. Koneen tavoitepaino oli alle 2kg, mikä ehkä toteutuu. Mitään erikoisempia virheitä siivestä ei löytynyt, maali on ohut mutta silti melko siisti. Nyt olisi kone kokonpanoa ja viimeistelyä vaille valmis, eli työtä riittä. Ensi viikolla alan tekemään toiseen koneseen osia.

Siiven alapuoli on hiilellä ja valkoisilla raidoillaYläpuoli on peräsinten kanssa saamaa ideaa, mutta raitojen auraus toisin päin. (huom. ei siipi ole noin leveä, takareuna on kuvassa leikkaamatta)
Lasselle vielä motivaatiokuva tänään kerholta. Tässä syntyy uusi Mäntän Pommi!

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Arkku suljettuAlkuviikosta tein siiven sisuskalut valmiiksi ja tänään lammattiin alapaarre ja liitettiin siipi yhteen. Alapaarre tehtiin kovasta hiilestä, yläpaarteen hiili on pehmeämpään paremmin puristusta kestävää hiiltä.

Laippoihin ja siivekkeisiin tein lisäjäykisteet normaalien lisäksi, ei pitäisi lappujen kiertyä hinauksessa. Yksi maailman suurimmista yrityksistä oli mukana suunnittelemassa lisäjäykisteiden optimaalista pituutta, arvaako kukaan mikä on yritys?

maanantai 4. tammikuuta 2010

Ja rakennus edistyy

Siiven yläpaneeliin on lammattu paarre, uumabalsa ja uumahiilet. En meinannut uskoa kuinka paljoni paarteeseen tulee touvia, se on aivan älytön. Toinen ihmetyksen aihe oli uumahiilien lammaus, melkoinen siivu lähti C95 rullasta kun leikkelin tarvittavan määrän tavaraa. Sain kuitenkin kaikki mahtumaan paikalleen ja salkorakenne sai hyväksynnän. Toinen mokoma touvia tulee vielä alapaarteeseen.

Alapaneeli on myös lammattuna, saa nähdä onnistuiko väritys.

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B

Hyvää kevättä kaikille F3B:n ystäville - Sunny spring for all friends of F3B
Kova oli keväinen veto - Powerful spring towing (Kuva M.Höglund)